Pieguski

0 (0 ocen)

  • 30 min

Pieguski...tak, tak jak ze sklepu z tą tylko różnicą że smaczniejsze i ...większe!

  • 30 min

Składniki:

  • 20 dag margaryny lub masła
    1 szklanka cukru
    1 jajko
    2,5 szklanki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/2 łyżeczki soli
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    1 szklanka orzechów

Pieguski - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier i jajko razem zmiksować.
  • 2. Powoli dosypywać mąkę wymieszaną z proszkiem i solą, nadal miksować.
  • 3. Dodać posiekane grubo orzechy oraz gorzką czekoladę pokrojoną w niezbyt drobną kostkę.
  • 4. Ciasto nakładać łyżeczką na wysmarowaną blachę w odległości 3-4 cm od siebie.
  • 5. Piec 8-10 minut do czasu zbrązowienia krawędzi.

Porady

Ciasto jest bardzo gęste, dlatego przy formowaniu ciastek można pomóc sobie łyżką delikatnie moczoną w wodzie.

Komentarze

Podobne przepisy