Ciasto z kawałkami czekolady

4.5 (187 ocen)

  • 25 min

Z lekką rumową nutką

  • 25 min

Składniki:

  • CIASTO
    30 dag margaryny
    1 2/3 szklanki cukru
    10 jajek
    4 szklanki mąki tortowej
    proszek do pieczenia ( 15 g )
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 fiolka aromatu rumowego
    1 tabliczka gorzkiej czekolady
    POLEWA
    125 g masła lub margaryny
    pół szklanki cukru pudru
    3 łyżki mleka
    3 łyżki kakao
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1)
    margarynę utrzyj z cukrem jajka rozbij oddziel żółtka od białek białka wstaw do lodówki kiedy masa margarynowa będzie puszysta i jasnokremowa dodajemy kolejno żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia porcjami sypać do ucieranej masy kawę rozpuścić w odrobinie gorącej wody razem z aromatem rumowym i gdy wystygnie wlać do masy
    schłodzone białka ubić na sztywną pianę delikatnie wymieszać z ciastem na końcu dodać czekoladę drobną pokrojoną
    2)
    dużą blachę posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą wylać ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st piecz 55 minut wyjąć i odstawić do wystudzenia w tym czasie przygotować polewę
    3)
    masło rozpuść dodać cukier puder i mleko na końcu kakao wszystko dokładnie wymieszać
    4)
    na wierzchu ciasta równomiernie rozprowadzić polewę
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować