Ciasto z kawałkami czekolady - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1)
margarynę utrzyj z cukrem jajka rozbij oddziel żółtka od białek białka wstaw do lodówki kiedy masa margarynowa będzie puszysta i jasnokremowa dodajemy kolejno żółtka i mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia porcjami sypać do ucieranej masy kawę rozpuścić w odrobinie gorącej wody razem z aromatem rumowym i gdy wystygnie wlać do masy
schłodzone białka ubić na sztywną pianę delikatnie wymieszać z ciastem na końcu dodać czekoladę drobną pokrojoną
2)
dużą blachę posmarować tłuszczem i obsypać bułką tartą wylać ciasto wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st piecz 55 minut wyjąć i odstawić do wystudzenia w tym czasie przygotować polewę
3)
masło rozpuść dodać cukier puder i mleko na końcu kakao wszystko dokładnie wymieszać
4)
na wierzchu ciasta równomiernie rozprowadzić polewę
Komentarze