Ciasto z jabłkami pod kokosową pierzynką

0 (0 ocen)

Pyszna odmiana dla standardowej szarlotki, ciasto lekkie, trochę kwaskowate dzięki jabłkom i galaretce wiśniowej.

Składniki:

  • 1. ciasto kruche:
    • 740g mąki krupczatka
    • ¾ szklanki cukru
    • 2 żółtka
    • 1 jajo
    • 150g masło
    • 1 łyżka smalcu
    • 3 łyżki śmietany
    • 1 łyżeczka soku wyciśniętego z cytryny
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka cukru wanilinowego
    2. Ponadto:
    • 1.6 kg jabłek (u mnie Piros)
    • galaretka wiśniowa
    • 3 łyżki cukru
    3. Pianka:
    • ½ szklanki kokosu
    • 2/3 szklanki cukru
    • 5 białek
    • Szczypta soli
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z jabłkami pod kokosową pierzynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto kruche: Masło ze smalcem rozpuścić. Przestudzić. Jajko i żółtka połączyć ze śmietaną i cytryną. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia i cukrem wanilinowym na stolnicę. Połączyć z pozostałymi składnikami i zagnieść ciasto. Jeśli ciężko się łączy dodajemy śmietaną bądź masło, jeśli za bardzo kleiste to mąkę. Wstawiamy ciasto do lodówki na co najmniej 2 godziny. Wiem, że wyjdzie go dość sporo, ale zawsze można pozostałą część ciasta wykorzystać do kruchych ciasteczek.
    Formę smarujemy masłem, obsypujemy bułką tartą. Z ciasta odkrawamy kawałek i albo rozwałkowujemy i wykładamy spód brytfanny, albo ścieramy na tarce i wylepiamy. Możemy podpiec na 12 minut w piekarniku rozgrzanych do 180st.
  • 2. Jabłka: Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, podgrzewamy z cukrem na 15 minut na ogniu. Wsypujemy galaretkę, odstawiamy do wystudzenia.
    Na podpieczony spód wykładamy masę jabłkową.
  • 3. Piana: Białka ubijamy na sztywno z solą, cukrem i kokosem. Pianę wykładamy na masę jabłkową, na to ścieramy kawałek ciasta kruchego.
  • 4. Wsadzamy do piekarnika na 45 min do 180st.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować