Ciasto drożdżowe ze śliwami i kruszonką

0 (0 ocen)

Najlepsze, puchate ciasto drożdżowe jakie jadłam.

Składniki:

  • • 55 dag mąki pszennej poznańskiej (przesianej)
    • szczypta soli
    • 10 dag cukru
    • 66g masła miękkiego (rozpuszczonego)
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 2 jaja roztrzepane
    • 250 ml mleka letniego
    • 5 dag świeżych drożdży (10 dag suchych)
    Ponadto:
    • opakowanie migdałów (płatki, słupki…)
    • śliwki, bez pestek, rozcięciem w górę
    • tłuszcz do wysmarowania formy
    Kruszonka:
    • 100 g masła, miękkiego
    • 20 płaskich łyżek mąki
    • 8 łyżek cukru trzcinowego
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto drożdżowe ze śliwami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Najpierw przygotowujemy rozczyn: 1 łyżkę cukru łączymy z rozkruszonymi drożdżami. Do miseczki wsypujemy szklankę mąki (przesianej, odjętej z 50 dag z całości). Dodajemy rozkruszone drożdże i tyle letniego mleka by powstała konsystencja gęstej śmietany (mleko odejmujemy od tego, co mamy w całości, czyli z 250ml). Przykrywamy i odstawiamy do czasu aż drożdże ruszą (czyli ok. 10-15min).
  • 2. Do miski wsypujemy przesianą mąkę, łączymy ją z cukrem (10dag), cukrem waniliowym i szczyptą soli. Dodajemy rozczyn, jaja, zalewamy resztą mleka. Wyrabiamy. Gdy składniki się połączą dokładamy stopniowo masło i dalej wyrabiamy. Staramy się nie dosypywać mąki, ale gdy najdzie taka konieczność to niewiele (ja może dołożyłam w sumie ½ szklanki, ale stopniowo). Formujemy kulę i odstawiamy do miski podsypanej mąką w ciepłe miejsce na 40 minut, przykrywamy lnianym ręczniczkiem (najlepiej ciepłym).
  • 3. Przygotowujemy formę, smarujemy ją grubo tłuszczem i wysypujemy migdałami (dno i boki).
    Po tym czasie, wykładamy ciasto na podsypaną mąką stolnicę, wyrabiamy jeszcze raz krótko, ( jeśli by nam się kleiło jeszcze to teraz mamy okazję lekko wyrobić z mąką). Przekładamy do formy, na wierzchu układamy śliwki. Odstawić jeszcze do wyrośnięcia na pół godziny.
    Przed wsadzeniem do piekarnika posypujemy migdałami oraz kruszonką.
  • 4. Pieczemy w 180 st. przez 40-45 minut (lub tzw. suchego patyczka).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować