Ciasto z dżemem morelowym

4.5 (189 ocen)

  • 15 min

Zasmakuje dużym i małym łakomczuchom

  • 15 min

Składniki:

  • Biszkopt
    jajka - 6 szt
    proszek do pieczenia -1 łyżeczka
    mąka ziemniaczana -4 łyżki
    cukier -3/4 szkl cukru
    mąka pszenna -11 łyżek
    KREM
    śmietana 18%-400 g
    dżem morelowy -1 słoik
    galaretka cytrynowa -1 opak
    galaretka truskawkowa -2 opak
Wystaw ocenę:

4.5 (189 ocen)

Zobacz również:

Desery Przetwory

Ciasto z dżemem morelowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt Białka oddzielić od żółtek. Z białek ubić pianę na sztywno, dodając po trochu cukru, cały czas ubijając. Następnie dodawać do piany po jednym żółtku i obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie wymieszać. Wylać ciasto do wysmarowanej tłuszczem blachy, włożyć do piekarnika, piec 35 minut w 180 stop. Ostudzone ciasto wyjąć, przekroić na cieńszy i grubszy blat ciasta
  • 2. KREM Mocno schłodzoną śmietanę ubić, dodawać po łyżce zimnej galaretki cytrynowej rozpuszczonej w 1 szkl wrzącej wody, ubić, odstawić do stężenia. Galaretki truskawkowe przygotować według przepisu na opakowaniu.
  • 3. SKŁADANIE CIASTA;
    1.biszkopt cieńszy 2.dżem morelowy 3.krem ze śmietany 4.biszkopt grubszy 5.dżem morelowy 6.krem ze śmietany 7.wierzch ciasta zalać galaretką truskawkową, odstawić do lodówki
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować