Ciasto z budyniem malinowym

4.5 (167 ocen)

  • 2 godz.

ciasto wymyśliłam na urodziny teścia

  • 2 godz.

Składniki:

  • biszkopt:

    - 4 jajka
    - 3/4 szkl. cukru
    - cukier waniliowy
    - pół szklanki mąki tortowej
    - pół szklanki mąki ziemniaczanej
    - 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    - 3 łyżki maku

    budyń:

    - 3 budynie malinowe
    - 4 łyżki cukru
    - 1 litr mleka
    - 200 g margaryny

    - 24 herbatniki

    polewa:

    - czekolada mleczna
    - 1 łyżka mleka
    - 1 łyżka wody

    - kokos do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (167 ocen)

Ciasto z budyniem malinowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • biszkopt 1. Biszkopt:
    Białka oddzielić od żółtek. Do białek dodać szczyptę soli i ubić na sztywną pianę. Ciągle ubijając, wsypywać cukier i cukier waniliowy. Do piany dodać żółtka. Wsypać mąkę tortową, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość delikatnie wymieszać, dodać mak i również wymieszać.

    Na blachę (36 x 24 cm) wyłożyć ciasto i piec 25-30 minut w temp 180 C do suchego patyczka.
  • budyń 2. Budyń:
    Ugotować budyń, rozpuszczając 3 budynie w 1 szklance mleka. Wystudzić. Margarynę zmiksować, dodając po łyżce budyniu dalej miksując.
  • herbatniki 3. Wyłożyć na upieczony biszkopt. Na budyń ułożyć herbatniki.
  • polewa 4. Polewa:
    Do rondelka wkładamy czekoladę połamaną w kostkę, dodajemy wodę, mleko i rozpuszczamy. Polewamy herbatniki i posypujemy kokosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Herbatniki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować