Ciasto ucierane z czarną porzeczką i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Masło utrzeć z cukrem. Kolejno dodawać żółtka oraz jajko i dalej ucierać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Na zmianę dodawać do ciasta mąkę i jogurt (ostatnią porcją powinna być mąka). Miksować tylko do połączenia składników. Ciasto wylać do natłuszczonej i oprószonej kaszą manną tortownicy o średnicy 20-22cm (lepsza będzie ta większa, ja miałam tylko 20cm). Piec w temperaturze 1800 przez 70-75 min, do suchego patyczka. Przy większej formie sprawdźcie ciasto już po 60 minutach.
2.Białka ubić na sztywną pianę. Następnie łyżka po łyżce dodawać cukier i dalej ubijać. Beza powinna być sztywna i lśniąca. Dodać mąkę, sok z cytryny i zmiksować. Blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia i narysować na nim okrąg o średnicy o 1cm mniejszej niż średnica użytej tortownicy do ciasta. Na papier wyłożyć bezę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 1800 na 30min. Bezę można upiec dzień wcześniej i zostawić do ostygnięcia w piekarniku. Można również włożyć bezę do piekarnika pod koniec pieczenia ciasta, i upiec razem z nim (ja tak zrobiłam).
3.Ściąć górkę z ciasta tak, aby było płaskie. Ciasto posmarować dżemem, a na wierzch ułożyć bezę.
Komentarze