Ciasto z czarną porzeczką

4.5 (152 ocen)

  • 3 godz. 20 min

Pyszne ciasto z czarną porzeczką. Bardzo świetny smak. Polecam :)

  • 3 godz. 20 min

Składniki:

  • Ciasto ciemne:
    8 jajek, 1szkl., cukru, 2 płaskie łyżeczki kakao, 6 łyżek mąki pszennej, 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia.
    Ciasto jasne:
    4 jajka, 1/2szkl., cukru, 3/4szkl., mąki pszennej, 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia.
    Masa:
    5 żółtek, 1/2litra słodkiego mleka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej, 2 łyżki mąki pszennej, 1 cukier waniliowy, 3/4 szkl., cukru, 1 kostka margaryny palmy z Kruszwicy, 1 litr kompotu z czarnej porzeczki lub porzeczki zasypane cukrem,
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto ciemne:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier, żółtka, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec ciasto ok., 30 -40 min., w temp., 170-180C. Upiec dwa osobne placki lub po upieczeniu przekroić na 2 części. Wymiar blaszki 23*38cm.
    Ciasto jasne:
    Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 25min., w temp., 170C.
    Masa:
    W niewielkiej ilości roztrzepać żółtka i mąkę pszenna i ziemniaczaną. Pozostała cześć mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać roztrzepane żółtka z mąką i ugotować budyń. utrzeć margarynę palmę dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na 2 części. Owoce oddzielić od soku.
    Przełożenie ciasta:
    Ciasto ciemnie nasączyć sokiem z porzeczek- nałożyć jedną część masy- na masę na masę nałożyć połowę porzeczek- białe ciasto- druga część masy i na masę druga część porzeczek- nałożyć drugą część ciemnego placka nasączonego sokiem z porzeczek. Wierzch cista polać polewą.
    Ciasta jasnego nie nasączamy sokiem!!!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować