Ciasto z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ciemne:
Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier, żółtka, na końcu mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Piec ciasto ok., 30 -40 min., w temp., 170-180C. Upiec dwa osobne placki lub po upieczeniu przekroić na 2 części. Wymiar blaszki 23*38cm.
Ciasto jasne:
Białka ubić na sztywną pianę, dodając cukier, żółtka, mąkę z proszkiem do pieczenia. Piec ok. 25min., w temp., 170C.
Masa:
W niewielkiej ilości roztrzepać żółtka i mąkę pszenna i ziemniaczaną. Pozostała cześć mleka zagotować razem z cukrem i cukrem waniliowym. Dodać roztrzepane żółtka z mąką i ugotować budyń. utrzeć margarynę palmę dodając przestudzony budyń. Masę podzielić na 2 części. Owoce oddzielić od soku.
Przełożenie ciasta:
Ciasto ciemnie nasączyć sokiem z porzeczek- nałożyć jedną część masy- na masę na masę nałożyć połowę porzeczek- białe ciasto- druga część masy i na masę druga część porzeczek- nałożyć drugą część ciemnego placka nasączonego sokiem z porzeczek. Wierzch cista polać polewą.
Ciasta jasnego nie nasączamy sokiem!!!
Komentarze