Ciasto ucierane z CZARNĄ PORZECZKĄ

0 (0 ocen)

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

idealne i proste ciasto w letnim sezonie na czarną porzeczką. To połączenie słodkiego kakaowego ciasta i lekko kwaskowatego smaku owoców czarnej porzeczki.

  • 60 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 1 kostkę margaryny 250g
    150 g cukru
    1 opak. cukru wanilinowego
    3 jajka
    250 g mąki pszennej
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    0,5 szklanki mleka o temperaturze pokojowej
    2 łyżki kakao
    czarna porzeczka
    2-3 łyżki mąki ziemniaczanej
    cukier puder

    Blaszka o wymiarach ok. 35 cm x 24 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery Ciasto

Ciasto ucierane z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto ucierane z CZARNĄ PORZECZKĄ 1. W misce bądź naczyniu ucieramy miękka margarynę z cukrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodajemy same żółtka. Do utartej jednolitej masy wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia, kakao oraz mleko i energicznie mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Białka ubijamy na sztywno ze szczypta soli i powoli ręcznie łączymy je z wcześniej przygotowaną masą. Ciasto wykładamy do formy wysmarowanej tłuszczem i oprószonej mąką lub kaszą manną. Wyrównujemy i na wierzch układamy czarna porzeczkę obtoczoną w niewielkiej ilości mąki ziemniaczanej. Całość wstawiamy do piekarnika na 35 - 40 min. w temp. 180 stopni - najlepiej sprawdzać do suchego patyczka.
  • Ciasto ucierane z CZARNĄ PORZECZKĄ 2. Wierzch po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem i gotowe ;)

Porady

zarówno mleko, margaryna i jajka powinny mieć temperaturę pokojową

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukier puder Kakao Owoce Porzeczki

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować