Jeśli ktoś lubi deser tiramisu na pewno pokocha to ciasto
Składniki:
Składniki:
Ciasto:
500 g mąki
100 g mielonych migdałów
200 g masła
160 g cukru
4 żółtka
2 łyżki czekolady w proszku albo 1 łyżka kakao
6 łyżek śmietany kwaśnej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka sody
Masa:
4 żółtka
1/2 szklanki cukru
500 g sera mascarpone
400 ml śmietany kremówki
1 opakowanie żelatyny na 1L
około 230 g podłużnych biszkoptów do tiramisu
około 250 ml mocnego naparu z kawy
5 łyżek likieru amaretto
Ciasto tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1. Masło posiekać z mąką, dodać pozostałe składniki ciasta i zagnieść. Ciasto podzielić na dwie części i rozłożyć na dwóch blaszkach o wymiarach 41x24 cm. Piec około 20-30 minut w temp. 180*C. Ostudzić.
Żelatynę namoczyć w 1/4 szklanki zimnej wody. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, połączyć z serem mascarpone, wymieszać.
Jajka z parzyć wrzątkiem. Żółtka wbić do miski, wsypać cukier i ubijać około 10-15 minut nad garnkiem z gotującą się wodą. Masa powinna być jasno żółta i gęsta.
Żelatynę rozpuścić, przestudzić. Do masy śmietankowej przełożyć masę jajeczna i żelatynę, wszystko razem połączyć.
Na pierwszy placek wyłożyć 1/2 ilość kremu. Napar z kawy wymieszać z amaretto, moczyć w nim tylko z jednej strony biszkopty i układać na cieście jeden obok drugiego. Na biszkoptach rozsmarować pozostałą cześć masy i przykryć drugim plackiem.
Przygotować polewę. Nad garnkiem z gotującą się wodą umieścić miskę włożyć połamaną czekoladę i pozostałe składniki polewy. Mieszać do połączenia składników. Jeszcze ciepłą polewą polać ciasto i odstawić w chłodne miejsce, najlepiej na całą noc.
Komentarze