Babka nadziana

0 (0 ocen)

Babka, swój piękny żółty kolor zawdzięcza dodatkowi kaszki kukurydzianej.W smaku i strukturze jest trochę inna od babek piaskowych. Bardziej zwarta i lekko chrupiąca. Polecam babka jest pyszna i pięknie się prezentuje.

Składniki:

  • Składniki:

    125 g mąki
    125 g kaszki kukurydzianej
    200 g masła
    125 g cukru
    3 jajka
    2 łyżeczki cukru waniliowego
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli

    Nadzienie:

    200 ml śmietany kremówki
    200 g truskawek albo malin
    2 czubate łyżki cukru pudru
    3 łyżeczki żelatyny
    cukier puder do posypania
    keksówka 26x10 cm

Babka nadziana - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę mieszamy z kaszką i proszkiem. Masło ucieramy z cukrami i solą. Do momentu, aż cukier prawie się rozpuści. Do masy dodajemy na przemian jajko i mąkę. Gdy wszystkie składniki się połączą przekładamy ciasto do keksówki posmarowanej tłuszczem i posypanej kaszką kukurydzianą. Pieczemy w 180 *C około 50 minut ( do suchego patyczka). Studzimy.

    Nadzienie: Jeśli używamy mrożonych owoców musimy je wcześniej rozmrozić! Owoce miksujemy na papkę. Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki zimnej wody i odstawiamy do napęcznienia. Gdy już napęcznieje podgrzewamy ją na małym ogniu do rozpuszczenia. Studzimy. Śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy puree owocowe, cukier puder i żelatynę. Mieszamy chwile na najwyższych obrotach.

    Ciasto przekroić wzdłuż na pół, położyć nadzieniem śmietankowe, przykryć drugim kawałkiem ciasta i oprószyć cukrem pudrem.

    Zapraszam olainthekitchen.blogspot.com

Porady

Babka nie wyrasta zbyt mocno.

Komentarze

Podobne przepisy