CIASTO STOKROTKA

4.5 (149 ocen)

  • 3 godz.

Wiosna coraz bliżej, więc proponuję taki kolorowy, pyszny oraz bardzo prosty deser bez pieczenia. Kwiatuszki w galaretce wyglądają uroczo, nasze dzieciaki na jego widok będą skakały z radości. To także idealny deser dla wszystkich dbających o linię, jest bardzo lekki z niewielką ilością cukru.

  • 3 godz.

Składniki:

  • SKŁADNIKI:

    opakowanie prostokątnych lub kwadratowych herbatników (ok. 200 g)
    mleko do nasączenia

    WARSTWA ŚMIETANOWA :

    400 g kefiru
    400 g śmietany 18 % (do zup i sosów)
    3-4 łyżki cukru pudru
    2 galaretki cytrynowe
    galaretka niebieska
    galaretka jagodowa
    galaretka brzoskwiniowa

    DEKORACJA:

    galaretka agrestowa
    2 opakowania ciastek w kształcie kwiatków
    żurawina do wypełnienia środków
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Galaretki Herbaty

Ciasto stokrotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. WYKONANIE:

    Każdą z 3 galaretek (niebieska, brzoskwiniowa i jagodowa) rozpuszczamy w szklance wody. Odstawiamy do zastygnięcia. Kroimy w dowolną kostkę.

    Blachę o wymiarach 21/25 cm aż po brzegi wykładamy folią spożywczą. Herbatniki układamy i jeśli trzeba przycinamy. Za pomocą pędzelka nasączamy mlekiem.

    Dwie cytrynowe galaretki rozpuszczamy w szklance wody, żeby szybciej wystygła możemy włożyć do naczynia z zimną wodą.

    Kefir i śmietanę za pomocą miksera ubijamy z cukrem pudrem (najlepiej w wysokim naczyniu, masa pryska) Zimne galaretki cytrynowe też chwilkę ubijamy następnie wlewamy do naszej masy i również chwilę miksujemy. Dodajemy nasze pokrojone galaretki i mieszamy za pomocą łyżki. Masę równo wlewamy na herbatniki.

    Układamy w równych odstępach ciasteczka, do środka każdego dajemy żurawinę. Ciasto chowamy do lodówki.

    Galaretkę agrestową rozpuszczamy wg instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do wystudzenia a następnie chowamy do lodówki. Co jakiś czas sprawdzamy, gdy jest już gęsta ostrożnie wlewamy na ciasto. Chłodzimy, najlepiej całą noc. Smacznego :)

Porady

Galaretki które będziemy kroić w kostkę, możemy sobie przygotować dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Herbatniki Kefir Śmietana

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować