Stokrotka

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 50 min

Bułka przypominająca mi moje dziecićstwo

  • 1 godz. 50 min

Składniki:

  • 25 dkg mąki

    5 dkg cukru

    4 dkg roztopionego masła

    0,5 szkl ciepłego mleka

    2,5 dkg świeżych drożdży

    skórka otarta z 1 cytryny

    1 cukier waniliowy

    1 żółtko

    dżem lub marmolada



    Kruszonka:

    1 łyżka mąki

    2 łyżki cukru

    1 łyżka masła

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Stokrotka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • stokrotka 1. Drożdże z 1 łyżką cukru,połową mleka i 2 łyżkami mąki dobrze rozmieszać,odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.

    W misce wymieszać pozostałą mąkę,żółtko utarte z cukrem i cukrem waniliowym,otartą skórkę z cytryny,pozostałe mleko a następnie dodać podrośnięty rozczyn i dobrze wyrobić aż ciasto będzie gładkie.

    Następnie dodajemy roztopione masło i znów dobrze wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścian naczynia i naszej ręki.

    Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia.

    Wyjmujemy ciasto na stolnicę lekko opruszoną mąką i dzielimy na 7 części.Formujemy z każdej kulkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt kwiatka (1 kulkę na środku a pozostałe dookoła)

    Np. szprycą nakładamy marmoladę w miejscu łączenia się kuleczek.

    Białkiem lub mlekiem smarujemy bułeczki i posypujemy kruszonką.

    Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190°C i pieczemy około 15-20 min.

    Wykonanie kruszonki:

    wszystkie składniki wkładamy do miseczki i zagniatamy ręką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować