1.Drożdże z 1 łyżką cukru,połową mleka i 2 łyżkami mąki dobrze rozmieszać,odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia.
W misce wymieszać pozostałą mąkę,żółtko utarte z cukrem i cukrem waniliowym,otartą skórkę z cytryny,pozostałe mleko a następnie dodać podrośnięty rozczyn i dobrze wyrobić aż ciasto będzie gładkie.
Następnie dodajemy roztopione masło i znów dobrze wyrabiamy aż ciasto będzie gładkie i będzie odchodzić od ścian naczynia i naszej ręki.
Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podrośnięcia.
Wyjmujemy ciasto na stolnicę lekko opruszoną mąką i dzielimy na 7 części.Formujemy z każdej kulkę i układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia na kształt kwiatka (1 kulkę na środku a pozostałe dookoła)
Np. szprycą nakładamy marmoladę w miejscu łączenia się kuleczek.
Białkiem lub mlekiem smarujemy bułeczki i posypujemy kruszonką.
Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 190°C i pieczemy około 15-20 min.
Wykonanie kruszonki:
wszystkie składniki wkładamy do miseczki i zagniatamy ręką.
Komentarze