Drożdżowa stokrotka z kruszonką

4.5 (176 ocen)

  • 2 godz.

Wyrabianie ciasta drożdżowego bardzo mnie relaksuje, moja dusza śpiewa i …czasami myślę, że mogłabym otworzyć mini piekarnię z drożdżówkami, bułeczkami i chrupiącym chlebkiem

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki
    na ciasto:
    400 g mąki pszennej typ 650
    50 g drożdży świeżych
    200 ml ciepłego mleka
    50 g masła
    2 jajka
    ½ szklanki cukru kryształu
    1łyżeczka ekstraktu z wanilii lub miąższ wanilii
    Szczypta soli

    Na kruszonkę:
    1 łyżka masła
    2 łyżki mąki
    2 łyżki cukru kryształu
Wystaw ocenę:

4.5 (176 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Desery

Drożdżowa stokrotka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Drożdżowa stokrotka z kruszonką 1. Do miski przesiać mąkę, wsypać cukier, szczyptę soli, mleko podgrzać z masłem rozpuścić w ciepłym drożdże. Całość wlać do mąki wymieszać, wbić 1 jajko i 1 żółtko, dodać wanilię i wyrobić ciasto, które powinno być dość luźne. Zostawić przykryte ściereczka na 20-30 minut. W tym czasie przygotować kruszonkę. Składniki włożyć do miseczki i palcami rozcieramy masło z mąką i cukrem aż powstanie kruszonka takie grudki ciasta.
  • Drożdżowa stokrotka z kruszonką 2. Przygotować dużą blaszkę, podsypać mąką. Wyrośnięte ciasto przełożyć na stolnicę lekko rozciągnąć na ok 1 ½ cm placek. Szklanką wykroić kółka i ułożyć je w kształt stokrotki na blaszce. Nie muszą poszczególne bułeczki ściśle do siebie przylegać ponieważ i tak urosną i się złączą. Posmarować bułkę roztrzepanym białkiem i posypać kruszonką. Nastawić piekarnik na 195 °C niech się nagrzeje i po ok 10 minutach włożyć stokrotkę na 25 -30 minut.
    Ponieważ zostały resztki ciasta zrobiłam jeszcze 4 małe bułeczki posypane kruszonką.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować