Ciasto snickers - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto ciemne:
Oddzielamy żółtka od białek. Ubijamy białka na sztywną pianę, powoli wsypujemy po trochę cukru i wbijamy po jednym żółtku. Gdy masa jajeczna będzie puszysta i gęsta dodajemy po trochu mąki wymieszanej z kakao i proszkiem do pieczenia. Mieszamy wszystko razem delikatnie łyżką.
Wylewamy ciasto na dużą blachę wyłożoną papierem i pieczemy w temp. 180 st do chwili gdy ciasto zaczyna odchodzić od brzegów formy (lub robimy test suchego patyczka) Ostudzone ciasto przekrawamy wzdłuż na 2 placki.
Ciasto orzechowe:
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, powoli wsypujemy cukier i wlewamy miód. Następnie dodajemy obie mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia, delikatnie mieszamy łyżką, na koniec powoli wsypujemy drobno posiekane orzechy. Wylewamy na dużą blachę wyłożoną papierem, pieczemy w temp 180 – 200 st do chwili gdy zaczyna odchodzić od brzegów formy.
Krem:
Jedną szklankę mleka gotujemy. Żółtka ucieramy z cukrem i wanilią do białości, w pozostałym mleku rozmieszać mąkę ziemniaczaną. Gorące mleko wlewamy do utartych żółtek i dokładnie mieszamy. Następnie wlewamy rozmieszaną w mleku mąkę, mieszając podgrzewamy całość i doprowadzamy do wrzenia. Gotujemy na małym ogniu na gęsty krem mieszając, zdejmujemy z gazu i pozostawiamy do ostudzenia.Masło ucieramy do białości w trakcie dodając po trochu zimnego budyniu. Gdy całość będzie miała konsystencję gęstego kremu wlewamy cienkim strumieniem spirytus. Dzielimy na dwie części i do jednej dodajemy kakao. Układamy w kolejności: Ciasto ciemne – masa ciemna – ciasto orzechowe – masa jasna – ciasto ciemne. Wierzch można posmarować polewą
Komentarze