Ciasto serowo-śmietanowe z salami i szynką

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 40 min

Przepis na to wytrawne ciasto dostałam od koleżanki było tak smaczne że znikło z blaszki w mgnieniu oka jeszcze ciepłe.

  • 40 min

Składniki:

  • Blaszka:24/30
    na ciasto
    150 g białego sera(trzykrotnie zmielonego)
    1 jajko
    6 łyżek mleka
    1/2szklanki oleju
    350 g maki pszennej
    3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
    szczypta soli
    na wierzch
    1 pęczek szczypiorku
    100 g salami
    150 g gotowanej szynki
    200g boczku
    4 jajka
    400 g kwaśnej śmietany
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Przystawki Ciasto

Ciasto serowo-śmietanowe z salami i szynką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ser wymieszać z jajkiem,mlekiem,olejem i szczyptą soli,zmieszać mąkę i proszek do pieczenia i dodawać po trochu do mieszanki serowej,zagnieść dobrze ciasto,rozwałkować na stolnicy posypanej mąką,ułożyć na wsmarowanej tłuszczem blaszce i podciągną brzegi do góry.
  • 2. Szczypiorek opłukać osuszyć drobno pokroić.Salami.szynkę i boczek pokroić w kostkę wszystkie składniki dokładnie wymieszać i rozłożyć na cieście.Jajka rozbełtać z kwaśną śmietaną i solą,rozprowadzić na mieszaninie szczypiorkowo-szynkowej.
    Piec około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C(termoobieg).

Porady

Do przygotowania ciasta możemy użyć swoich ulubionych dodatków lub co mammy akurat w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

5 (186 ocen)

Zdobywca nagrody

image-0fyf9sy

To może cię zainteresować