Ciasto prince polo - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek.Żółtka w małej miseczce mieszamy z proszkiem do pieczenia i octem.Po chwili powstanie nam pianka.W tym czasie białka ubijamy na sztywno.Dodajemy cukier i miksujemy do całkowitego rozpuszczenia się cukru.Do ubitych białek dodajemy przesianą mąkę,kakao i żółtka.Delikatnie wszystko mieszamy.Formę do pieczenia o wymiarach około 25/36 cm natłuszczamy i obsypujemy bułką tartą.Przekładamy przygotowane ciasto i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180'C prze około 25 minut.
2.Ciasto:
Wiórki kokosowe mieszamy z posiekanymi orzechami i pokrojonymi drobno wafelkami prince polo.Białka ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy cukier i ubijmy,aż cukier się rozpuści.Dodajemy przygotowaną wcześniej mieszankę z wiórek,orzechów i wafelków.Delikatnie mieszamy wszystko najlepiej łyżką,żeby piana nie opadła.Formę do pieczenia o tych samych wymiarach co do biszkoptu wykładamy papierem do pieczenia.Przekładamy ciasto z białek i pieczemy około 20 minut w temperaturze 180'C.
3.Krem:
Żółtka ubijamy na parze.Czyli w garnku należy zagotować wodę.Na garnek stawiamy mniejsze naczynie.Do tego naczynia przekładamy żółtka i ucieramy na parze.Po chwili ucierania dodajemy cukier,cukier waniliowy i ubijamy tak około 10 minut,aż masa będzie robiła się prawie biała.Zdejmujemy i odstawiamy do przestudzenia.Kiedy przestygnie dodajemy do żółtek ajerkoniak najlepiej domowej roboty.Masło ucieramy i dodajemy przygotowane żółtka.Odstawiamy do lodówki.
4.Biszkopt nasączamy i wykładamy krem,a na krem ciasto z prince polo.Lekko dociskamy.Wierzch ciasta dowolnie dekorujemy.
Komentarze