Ciasto Nutella

4.48 (170 ocen)

Pyszne i kolorowe ciasto

Składniki:

  • Ciasto na dużą blachę 25 x 35 cm

    2 małe słoiczki kremu czekoladowego do smarowania po ok 230 g
    1,5 paczki sucharów (duże opakowania)
    1 kg sera w wiaderku do wypieków -najlepiej waniliowego
    1 op śmietany kremówki 36% lub 30% -500 ml
    1 smietan-fix
    3 galaretki wisniowe
    20 kulek winogron ciemnych
    1 garść płatków migdałów i troszke do posypania wierzchu
    folia aluminiowa do wyłożenia blachy

Wystaw ocenę:

4.48 (170 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto z galaretka Desery

Ciasto nutella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Blachę wykładamy folią,suchary mielimy w maszynce jak bułkę tartą,dodajemy krem czekoladowy i dobrze mieszamy,masa powinna być zwarta,ale niezbyt sucha,wykładamy na blachę,i wyrównujemy łyżką.
    Wstawiamy do lodówki.
  • 2. Rozpuszczamy 2 galaretki wiśniowe w 2-ch szklankach gorącej wody,odstawiamy i czekamy aż wystygną i leciutko zaczną tężeć.
    Kiedy galaretki są juz gotowe przygotowujemy masę serową.
  • 3. Masa:
    Do miski przelewamy ser, a w drugiej misce przygotowujemy kremówkę ze śmietan-fix.
    Gotową kremówkę dodajemy do sera,delikatnie mieszamy do połączenia, a na koniec wlewamy galaretkę i wrzucamy migdały i znów delikatnie mieszamy.
    Masę wylewany na spód z kremu i sucharów.
    Następnie całość znów wkładamy do lodówki.
    W tym czasie przygotowujemy galaretkę nr 3 również rozpuszczając ją w 1 szklance gorącej wody-galaretka musi zacząć lekko gęstnieć,ale nie pozwólmy by się zaczęła ścinać bo wtedy nie zalejemy wierzchu!.
  • 4. Ciasto z masą na wierzchu wyjmujemy z lodówki kiedy bedzie już zaczynało sztywnieć, układamy na nim połówki winogron(najlepiej wyjąć pestki) i lekko je wciskając do środka i posypać wierzch migdałami.
    Następnie znów je wkładamy do lodówki aż masa całkowicie zastygnie.
  • 5. Kiedy zastygnie wylewamy na ciasto galaretkę i odstawiamy aż ta całkowicie stężeje.

Porady

1.Jeśli masa będzie byt sucha dodaj odrobine więcej kremu czekoladowego i odwrotnie kiedy będzie zbyt" mokra" więcej zmielonych sucharów. 2.Ciasto najlepiej smakuje następnego dnia,wszystkie warstwy sie wtedy miedzy soba fajnie "przegryzą"

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować