Ciasto Leśny Mech

4.5 (194 ocen)

  • 60 min

Ciasto zrobiłem dla moich córek, które lubią kolorowe ciasta

  • 60 min

Składniki:

  • Biszkopt:

    1 opakowanie 450 g szpinaku mrożonego
    1 szklanka cukru
    3 jaja
    1 szklanka oleju
    2 szklanki mąki krupczatki
    3 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 opakowania wiaderka sera

    Masa śmietanowa:
    500 ml śmietany kremowej 30% lub 36%
    1 opakowanie śmietan-fix
    1 galaretka agrestowa
    1 galaretka cytrynowa
    owoc granatu lub żurawina

Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto leśny mech - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Rozmrażamy szpinak i odsączamy z wody.Miksujemy jaja z cukrem, wlewamy powoli olej, dalej mieszając. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia . Po połączeniu całej masy dodajemy szpinak i powoli mieszamy łyżką. Wlewamy do tortownicy (wyłożyć ją papierem do pieczenia) o średnicy 26 cm, pieczemy ok 1 godz w temp 180 stopni.
    Po wystudzeniu obcinamy nożem wierzch ciasta i kruszymy drobiutko.
    Masa:

    Przygotować galaretkę zieloną -opakowanie w 1 szklance wody.Po tym jak stężeje pokroić ją na drobne kawałki (ale też nie powinny być bardzo drobne).Ubijamy kremówkę ze śmietan -fix, do tego dodajemy dość gęstą galaretkę żółtą ,mieszamy,nastepnie serek ,a na końcu kawałki galaretki zielonej.Wykładamy masę na ciasto, a następnie posypujemy okruszkami z wierzchu,dokładnie by było całe zielone.Dekorujemy pestkami granatu lub żurawiny.

Porady

-jeśli w wiaderku kupimy naturalny -to posłodzić łyżką pudru, jeśli wanilinowy to nie słodzić

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować