Nutella

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto "Nutella" to rozkosz dla kubków smakowych. U mnie w domu nie ma imprezki bez tego ciasta. Jest kosztowne ale warte swojej ceny. Swoim wyjątkowym smakiem zachwyci najbardziej wybrednego eksperta.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Biszkopt: 7 jaj, 7 łyżek cukru, 7 łyżek mąki zwykłej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 3 łyżki oleju.
    Krem budyniowy: 500 ml mleka, 1 niecała szklanka cukru, 2 łyżki mąki zwykłej, mały budyń śmietankowy, 3 żółtka, kostka masła.
    Dodatkowo: puszka brzoskwiń, 2 galaretki brzoskwiniowe, 500 ml śmietany kremówki 30 %, 2 galaretki cytrynowe, 2 opakowania delicji, 2 listki wafla, słoik kremu nutella 350g, czekolada mleczna do dekoracji.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery

Nutella - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy na sztywną pianę. Następnie dodajemy cukier ciągle ubijając, kolejno żółtka, olej, na koniec mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia.
    Wylewamy na formę, wkładamy do piekarnika (180 stopni) na 30 minut.

  • 2. Krem budyniowy:
    350 ml mleka zagotowujemy z cukrem, w pozostałym mleku rozmieszać mąkę, budyń oraz żółtka (najlepiej mikserem, wtedy mamy pewność, że nie pojawią się w masie grudki). Rozmieszane składniki dodajemy do gotującego się mleka i mieszamy przez 2-3 minutki. Studzimy masę. Ucieramy mikserem masło, dodając stopniowo wystudzoną masę, aż uzyskamy puszysty, jednolity krem.
  • 3. Brzoskwinie odcedzamy i kroimy w kostkę, dwie galaretki brzoskwiniowe rozpuszczamy w trzech szklankach wrzącej wody, łączymy z pokrojonymi brzoskwiniami, studzimy i wkładamy do lodówki aby trochę całość stężało.
    Dwie galaretki cytrynowe rozpuszczamy w 1 szklance wrzącej wody i studzimy(będą one potrzebne do ubicia ptasiego mleczka ze śmietany kremówki na koniec przy składaniu ciasta).
  • 4. Nutellę podgrzewamy w kąpieli wodnej albo w mikrofali by była płynna, wafel kruszymy dłońmi i mieszamy z nutellą.
  • 5. Wystudzony biszkopt przekrawamy na dwie części. Wkładamy do formy jedną część (ja używam formy otwieranej), wylewamy na nią tężejącą galaretkę z brzoskwiniami i całość przykrywamy drugą częścią biszkoptu, następnie na biszkopcie rozsmarowujemy nutellę z waflem, kolejno krem budyniowy. Na kremie układamy delicje, teraz możemy ubić śmietanę kremówkę dodając do niej wystudzone galaretki cytrynowe i tak zrobionym tzw. przeze mnie ptasim mleczkiem zalewamy delicje, będzie ono szybko tężeć zatem trzeba szybko je rozprowadzić na delicjach i ładnie wyrównać aby ciasto miało estetyczny wygląd całość obsypujemy startą czekoladą. Tak przygotowane ciast wkładamy na godzinkę do lodówki,
  • 6. Życzę wszystkim smacznego :-)

Porady

Zamiast kremu nutella można użyć tańszy zamiennik np. Kremuś czekoladowy z Biedronki. Ja również używam delicji podwójnych morelowych z Biedronki są tańsze niż inne. Biszkopt zawsze cały ubijam mikserem jedynie reguluję prędkość (mieszając żółtka i mąkę zmniejszam na najniższą).Składając to ciasto w całość, używam otwieranej formy, w niej mam pewność, że wszystko równo mi się zastygnie i będzie pięknie wyglądać, a także nie mam wtedy problemów z pokrojeniem tego pysznego ciasta.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować