duża paczka herbatników
1/2 słoiczka dżemu z czarnej porzeczki
mała puszka masy krówkowej
1/2 l śmietanki 30 %
1 galaretka cytrynowa
2 budynie waniliowe
1/2 l mleka
3 łyżki cukru
10 dag płatków migdałowych
Ciasto niebiańskie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Tortownicę (25x25cm) wyłożyć herbatnikami. W 1/2 szklanki mleka rozrobić budynie, resztę mleka zagotować z cukrem. Wlać mieszankę i ugotować gęsty budyń. Jeszcze ciepły wylać na herbatniki, lekko przestudzić i ułożyć kolejną warstwę ciastek. Herbatniki posmarować najpierw kremem krówkowym, ułożyć warstwę ciastek, następnie posmarować dżemem. Wstawić do lodówki.
2.Galaretkę rozpuścić w 1/2 szklanki gorącej wody. Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno, dodać tężejącą galaretkę i dokładnie wymieszać. Wyłożyć na ciasto.
3.Płatki migdałowe zrumienić chwilę na suchej patelni, wystudzić i posypać ciasto. Wstawić do lodówki. Porcjować mocno schłodzone.
Komentarze