Ciasto na czerwonym winie

4.48 (163 ocen)

Przepis podejrzałam w książce ''Domowe wypieki''. Jest pyszne, wilgotne o specyficznym posmaku wina i dużej ilości czekolady.

Składniki:

  • 330g miękkiego masła lub margaryny
    300g cukru
    5 jajek
    330g mąki
    mała torebka proszku do pieczenia (ja nadebrałam 1 łyżeczkę i dodałam 1 łyżeczkę sody)
    100g wiórków czekoladowych (u mnie gorzka czekolada)
    125ml czerwonego wina (półwytrawne/wytrawne)
    2 i pół łyżki kakao
    2 łyżeczki mielonego cynamonu
Wystaw ocenę:

4.48 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Ciasto ucierane Desery Ciasto

Ciasto na czerwonym winie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło lub margarynę utrzeć z cukrem na puch. Dodawać pojedynczo jajka, ciągle ucierając. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i wymieszać z masą. Dodać wiórki czekoladowe, cynamon, kakao i wino, wszystko dokładnie wymieszać do całkowitego połączenia się składników.
  • 2. Przełożyć do formy (u mnie tortownica 22cm) nasmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia i piec w nagrzanym piekarniku 180 stopni przez ok 60 min. Patyczkiem sprawdzać stan upieczenia-gdy patyczek jest suchy, tzn,że ciasto jest upieczone.

Porady

1/ Jeżeli ciasto będą jadły dzieci, to zamiast wina można dać sok porzeczkowy. 2/ Polecam piec w formie z dziurką (babka) szybciej się upiecze i pewniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować