Ciasto kukułka

4.5 (143 ocen)

Pyszne i wyjątkowo delikatne.Wyczuwalny smak kukułek i alkoholu.Każdemu kto lubi te cukierki ciasto przypadnie do gustu.

Składniki:

  • Składniki biszkopt :
    6 jajek,
    1 szklanka mąki,
    1/4 szklanka mąki ziemniaczanej,
    3/4 szklanki cukru,
    2 łyżeczki proszku do pieczenia.

    Składniki masa :
    2 budynie czekoladowe z cukrem,
    1L mleka,
    250g cukierków kukułki,
    200g miękkiego masła.

    Składniki biała masa :
    0,5L śmietanki 30%,
    3 łyżki cukry pudru.

    Dodatkowe składniki :
    kieliszek wódki,
    starta czekolada do posypania.

Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowanie biszkopt : Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 2. Przygotowanie masa : 0,7l mleka wlej do garnka, wsyp kukułki i na wolnym ogniu ugotuj. Mieszaj co jakiś czas aż kukułki całkowicie się rozpuszczą. Pozostałą cześć mleka wlej do kubka, wsyp budynie i wymieszaj składniki. Do gotującego się mleka wlej pozostałą cześć mleka z budyniem i mieszaj aż całość się zagotuje i zgęstnieje. Ostudź. Masło utrzyj na puszystą masę i partiami dodawaj budyń.
  • 3. Przygotowanie białej masy : Śmietanę z cukrem puderm ubij na sztywno.
  • 4. Przygotowanie ciasta kukułka : Ostudzony biszkopt przekrój na części. Każdą cześć skropl wódką i przełóż masą kukułkową. Na górę ciasta posmaruj bitą śmietaną i posyp startą czekoladą. Ciasto włóż do lodówki na minimum 3 godziny.
  • 5. Blaszka 28cm x 25 cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować