Ciasto kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przygotowanie biszkopt : Białka ubij na sztywną pianę. Partiami wsyp cukier nie przerywając miksowania. Pojedynczo dodawaj żółtka. Na koniec wsyp przesianą mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Delikatnie połącz składniki. Ciasto wlej do wyłożonej formy papierem do pieczenia. Piecz 40 minut w temperaturze 180 stopni.
2.Przygotowanie masa : 0,7l mleka wlej do garnka, wsyp kukułki i na wolnym ogniu ugotuj. Mieszaj co jakiś czas aż kukułki całkowicie się rozpuszczą. Pozostałą cześć mleka wlej do kubka, wsyp budynie i wymieszaj składniki. Do gotującego się mleka wlej pozostałą cześć mleka z budyniem i mieszaj aż całość się zagotuje i zgęstnieje. Ostudź. Masło utrzyj na puszystą masę i partiami dodawaj budyń.
3.Przygotowanie białej masy : Śmietanę z cukrem puderm ubij na sztywno.
4.Przygotowanie ciasta kukułka : Ostudzony biszkopt przekrój na części. Każdą cześć skropl wódką i przełóż masą kukułkową. Na górę ciasta posmaruj bitą śmietaną i posyp startą czekoladą. Ciasto włóż do lodówki na minimum 3 godziny.
Komentarze