Ciasto kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto jasne: Żółtka oddzielić od białek, zmiksować z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek. Piec przez ok. 30 min w temperaturze 160-180°C.
Ciasto kakaowe -porcja na jeden placek:Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę, dodać cukier, ubijać na sztywno, potem dodać żółtka, ubić. Na końcu wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao.
Można również upiec jeden placek z podwójnej porcji składników i przekroić na pół.
Krem:
Kawę zaparzyć w ½ szkl gorącej wody w rondelku. Dodać połamane na kawałki czekolady, cukier (2 łyżki odłożyć) i wódkę. Mieszając podgrzewać aż powstanie gładka masa. Ostudzić. Kremówkę ubić z odłożonym cukrem i rozpuszczoną w ¼ szkl wody, ostudzoną żelatyną.
Na jeden z ciemnych biszkoptów wyłożyć połowę śmietany, przykryć pokruszonym jasnym biszkoptem, na który należy wylać masę czekoladową. Kolejno wyłożyć resztę śmietany i przykryć drugim ciemnym biszkoptem. Ciasto oprószyć obficie kakao.
Komentarze