CIASTO KUKUŁKA

4.5 (187 ocen)

BARDZO DOBRE CIASTO Z DODATKIEM ALKOHOLU

Składniki:

  • Ciasto jasne:
    1 szkl mąki
    1 szkl cukru
    5 jaj
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Ciasto kakaowe -porcja na jeden placek:
    3 duże jaja i 1 małe
    4 łyżki cukru
    1 pełna łyżka kakao
    4 płaskie łyżki maki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Krem:
    3 łyżki kawy rozpuszczalnej
    1 gorzka czekolada
    2 mleczne czekolady
    16 dag cukru pudru
    5 kieliszków wódki
    1 l kremówki
    5 łyżeczek żelatyny.
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto jasne: Żółtka oddzielić od białek, zmiksować z cukrem, dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Na końcu dodać pianę z białek. Piec przez ok. 30 min w temperaturze 160-180°C.

    Ciasto kakaowe -porcja na jeden placek:Żółtka oddzielić od białek. Z białek ubić pianę, dodać cukier, ubijać na sztywno, potem dodać żółtka, ubić. Na końcu wymieszać z mąką połączoną z proszkiem do pieczenia i kakao.
    Można również upiec jeden placek z podwójnej porcji składników i przekroić na pół.

    Krem:
    Kawę zaparzyć w ½ szkl gorącej wody w rondelku. Dodać połamane na kawałki czekolady, cukier (2 łyżki odłożyć) i wódkę. Mieszając podgrzewać aż powstanie gładka masa. Ostudzić. Kremówkę ubić z odłożonym cukrem i rozpuszczoną w ¼ szkl wody, ostudzoną żelatyną.

    Na jeden z ciemnych biszkoptów wyłożyć połowę śmietany, przykryć pokruszonym jasnym biszkoptem, na który należy wylać masę czekoladową. Kolejno wyłożyć resztę śmietany i przykryć drugim ciemnym biszkoptem. Ciasto oprószyć obficie kakao.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować