Ciasto Kubuś

4.5 (143 ocen)

  • 2 godz.

Ciasto, które na będzie częstym gościem na moim stole. Niewiele osób potrafiło ocenić co jest w środku i z czym jest budyń.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Składniki na biszkopt:

    3 jajka
    3/4 szkl cukru
    1,5 łyżeczki octu
    1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/3 szkl mąki pszennej
    1/3 szkl mąki ziemniaczanej


    Na masę kubusiową:

    1 litr soku marchewkowo-brzoskwiniowego typu Kubuś
    3 budynie waniliowe bez cukru
    5 łyżek cukru
    200g miękkiego masła


    Na masę śmietanową:

    500ml śmietanki 30%
    500g serka homogenizowanego waniliowego
    4 łyżki cukru pudru
    1 galaretka pomarańczowa

    Dodatkowo:

    2 galaretki pomarańczowe
    100 g skórki pomarańczowej

Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Ciasto

Ciasto kubuś - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec ubijania dodajemy stopniowo cukier i ocet a następnie po jednym żółtku. Mąki przesiewamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy i delikatnie mieszamy. Dużą wysoką blaszkę (24x36) wykładamy papierem do pieczenia. Ciasto wylewamy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika. Pieczemy ok 25 minut w temp 180 stopni. Studzimy.

    Odlewamy ok. 1/2 szk soku i mieszamy ją z budyniami i cukrem.. Resztę zagotowujemy. Do gotującego się soku wlewamy rozrobione proszki budyniowe i stale mieszając gotujemy jak tradycyjny budyń.. Ugotowany budyń zdejmujemy z ognia i przykrywamy folią. Studzimy.
    Masło dokładnie ucieramy, następnie nie przerywając miksowania dodajemy partiami budyń. Ucieramy. Wykładamy na wystudzony biszkopt i wstawiamy do lodówki celem stężenia.

    Galaretkę rozpuszczamy w 150ml wrzątku i odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy na sztywno, pod koniec dodajemy cukier i dalej miksujemy. Następnie dodajemy partiami serek a pod koniec wystudzona galaretkę. Dokładnie miksujemy. Masę śmietanową wykładamy na dokładnie wystudzoną masę kubusiową i wyrównujemy. Odstawiamy do stężenia. Na wierzch ciasta wykładamy skórkę pomarańczową i wylewamy tężejące galaretki pomarańczowe rozpuszczone w 700ml wrzątku. Ciasto przechowujemy w lodówce.

Porady

Do przygotowania ciasta potrzebna jest wysoka blacha, jeżeli takiej nie mamy możemy nadbudować blachę, "murem" z foli aluminiowej dość grubo złożonej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować