ciasto kawowe

4.5 (190 ocen)

  • 60 min

Kawy nie pijam wcale, bo nie lubię.Wilgotny biszkopt, mocno nasączony kawą z alkoholem i przełożony kremem kawowym. Do tego bita śmietana, czekolada i wiśnie z konfitury. Dla kawoszy będzie to na pewno pyszny deser.

  • 60 min

Składniki:

  • *foremka 10*25
    Składniki:
    na biszkopt:
    4 jajka
    1 szklanka cukru
    3/4 szklanki mąki
    1/4 szklanki kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    na krem:
    500 ml mleka
    1 opakowanie budyniu waniliowego
    2 łyżki cukru
    1 kostka masła
    2 łyżeczki sypkiej kawy mielonej
    do nasączenia
    3/4 szklanki zaparzonej kawy (może być rozpuszczalna)
    2 łyżki syropu waniliowego do kawy (lub dwie łyżeczki cukru)
    2 kieliszki spirytusu
    na wierzch:
    150 ml śmietany kremówki
    2 łyżki cukru pudru
    5 kostek czekolady
    1 łyżka mleka
    kilka łyżek wiśni z konfitury
Wystaw ocenę:

4.5 (190 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kawowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Białka ubić z cukrem na pianę. Ubijając dodawać po żółtku. Mąkę, kakao i proszek przesiać, dodać do masy jajecznej i delikatnie wymieszać. Przełożyć do foremki i piec około 35 minut w 180*C. Wystudzić i przekroić na trzy blaty.
    Kawę wymieszać z syropem i spirytusem.
  • 2. Z mleka, cukru i proszku budyniowego ugotować budyń, wystudzić. Masło utrzeć z budyniem i kawą. Blaty ciasta nasączyć kawą. Układać je w formie, w której piekł się biszkopt i przekładać masą. Kremówkę ubić z cukrem pudrem na sztywno. Ciasto wyjąć z formy i ułożyć na paterze do góry dnem. Z wierzchu posmarować kremówką. Czekoladę rozpuścić z mlekiem w kąpieli wodnej i polać po bitej śmietanie. Udekorować wiśniami. Schłodzić.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować