Ciasto Kakaowe z Budyniem

5 (165 ocen)

  • 60 min

Ciasto, które można zrobić w parę chwil, gdy ma się wielką ochotę na coś słodkiego.

  • 60 min

Składniki:

  • 250 g margaryny
    5 jajek
    1 szklanka mąki ziemniaczanej
    1 szklanka mąki tortowej
    1 szklanka cukru
    3 łyżki kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka octu
    3 jabłka
    2 budynie waniliowe/śmietankowe
Wystaw ocenę:

5 (165 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto kakaowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budynie ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki lub zetrzeć na dużych oczkach.
    Margarynę utrzeć kulką na puch, dodając na przemian jedno jajko i trochę cukru. Gdy masa będzie jednolita dodać obydwie mąki przesiane z proszkiem i kakao.Wszystko nadal dokładnie ucierać. Na końcu dodać łyżkę octu i wymieszać.
  • 2. Na blaszkę wylać połowę ciasta kakaowego, na to wyłożyć budyń, przysypać go jabłkami i na to wylać drugą część ciasta.
    Piec około 45 minut w temp. 180 stopni.
    Wystudzone polać polewą czekoladową i trzymać w chłodnym miejscu.

Porady

Gdyby ciasto było za luźne dodać trochę mąki tortowej. Zamiast jabłek świetnie będą wyglądały inne owoce, np wiśnie, jeżyny. Można pobawić się kolorami i zrobić jasne ciasto, bez kakao, za to z budyniem czekoladowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować