Ciasto kakaowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budynie ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w plasterki lub zetrzeć na dużych oczkach.
Margarynę utrzeć kulką na puch, dodając na przemian jedno jajko i trochę cukru. Gdy masa będzie jednolita dodać obydwie mąki przesiane z proszkiem i kakao.Wszystko nadal dokładnie ucierać. Na końcu dodać łyżkę octu i wymieszać.
2.Na blaszkę wylać połowę ciasta kakaowego, na to wyłożyć budyń, przysypać go jabłkami i na to wylać drugą część ciasta.
Piec około 45 minut w temp. 180 stopni.
Wystudzone polać polewą czekoladową i trzymać w chłodnym miejscu.
Porady
Gdyby ciasto było za luźne dodać trochę mąki tortowej.
Zamiast jabłek świetnie będą wyglądały inne owoce, np wiśnie, jeżyny.
Można pobawić się kolorami i zrobić jasne ciasto, bez kakao, za to z budyniem czekoladowym.
Komentarze