Babeczki kakaowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Budyń: do garnka wlewamy 1 szkl mleka, 2 łyżki cukru i zagotowujemy. Do szklanki wlewamy resztę mleka do budyniu i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy. Do gorującego się słodkiego mleka wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy przez chwilę aż będzie gęsty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy a następnie wlewamy olej, mleko i dodajemy jajko. Dokładnie mieszamy (ciasto będzie bardzo gęste). Blaszkę na babeczki wykładamy foremkami. Do każdej foremki wkładamy po 1 łyżce ciasta, lekko rozprowadzamy i na to wkładamy po 1 łyżce zimnego budyniu. Budyń przykrywamy pozostałym ciastem - po 1 łyżce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Komentarze