Babeczki kakaowe z budyniem

4.5 (197 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Bardzo smaczne babeczki z nadzieniem budyniowym. Zapraszam

  • 1 godz. 30 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 2 szkl mąki pszennej
    1/2 szkl cukru
    2 łyżki naturalnego kakao
    2 łyżeczki proszku do pieczenia
    1/2 szkl oleju rzepakowego
    1/2 szkl mleka
    1 jajko
    budyń: 1 budyń waniliowy w proszku
    2 łyżki cukru
    1,5 szkl mleka
    cukier puder do posypania gotowych babeczek
Wystaw ocenę:

4.5 (197 ocen)

Zobacz również:

Desery Muffinki

Babeczki kakaowe z budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Budyń: do garnka wlewamy 1 szkl mleka, 2 łyżki cukru i zagotowujemy. Do szklanki wlewamy resztę mleka do budyniu i rozprowadzamy w nim proszek budyniowy. Do gorującego się słodkiego mleka wlewamy rozrobiony budyń i gotujemy przez chwilę aż będzie gęsty. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do wystudzenia. Do miski wsypujemy mąkę, cukier, kakao i proszek do pieczenia. Mieszamy a następnie wlewamy olej, mleko i dodajemy jajko. Dokładnie mieszamy (ciasto będzie bardzo gęste). Blaszkę na babeczki wykładamy foremkami. Do każdej foremki wkładamy po 1 łyżce ciasta, lekko rozprowadzamy i na to wkładamy po 1 łyżce zimnego budyniu. Budyń przykrywamy pozostałym ciastem - po 1 łyżce. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 200 stopni. Po upieczeniu i wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować