ciasto francuskie z dynią

4.5 (170 ocen)

  • 35 min

Sezonowe przysmaki inspirują mnie do gotowania i pieczenia. Dynia króluje w moim domu od pewnego czasu i cieszę się, że mogę wypróbować wielu jej odmian. Te ciastka francuskie są bardzo łatwe do przygotowania, a smakują wybornie. Kilka chwil, mało pracy i dużo pyszności.

  • 35 min

Składniki:

  • - ciasto francuskie gotowe : 1 arkusz 375 g
    - dynia np. piżmowa : 100 -150 g
    - masło klarowane lub miękkie masło 82 % : 2 łyżki
    - sól : 1 łyżeczka
    - sól czosnkowa : 1 łyżeczka
    - pieprz ziołowy : 1 łyżeczka
    - mascarpone : 8 łyżek
    - siemię lniane (nasiona) : 4 łyżeczki
Wystaw ocenę:

4.5 (170 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Ciasto francuskie z dynią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dynię obrać, pokroić w kostkę 2 na 2 cm, ugotować w osolonej wodzie ( 12 minut). Odcedzić.
  • wytrwane ciasto francuskie z dynią 2. Ciasto francuskie pokroić na 8 kwadratów, posmarować masłem. Na każdym kawałku ułożyć porcję dyni oraz mascarpone, oprószyć solą czosnkową i pieprzem. Brzegi ciasta zawinąć do środka, pozostawiając niewielki otwór. Posypać ziarenkami siemienia lnianego. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 215 stopni C.

Porady

Najlepiej gdy ugotujemy dynię wcześniej do innego dania, a resztę użyjemy do naszych wypieków. Wówczas przygotowanie ciastek będzie błyskawiczne.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować