Ciasto Emilki

4.5 (194 ocen)

  • 30 min

Mój nowy eksperyment ,wypadł świetnie przed gośćmi został mi tylko malutki kawałek .Smacznego !!!

  • 30 min

Składniki:

  • Blaszka 30 x 26

    Biszkopt
    -4 jaka
    -4 łyżki cukru
    -2 łyżki mąki pszennej
    -2 łyżki wiśniowego kisiela w proszku
    -1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Masa czekoladowa:
    -200 g margaryny
    -1 budyń czekoladowy
    -700 ml mleka
    -1 łyżka mąki ziemniaczanej
    -1 łyżka mąki pszennej
    -3 łyżki cukru
    Masa śmietankowa:
    -2 śmietany 18 %
    -2 galaretki pomarańczowe
    -pasek czekolady

    dodatkowo
    -paczka okrągłych biszkoptów
    -2 galaretki pomaranczowe
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty

Ciasto emilki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt:
    Białko ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka, następnie mąkę z kisielem proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Wlewamy do formy i pieczemy w 160-180 stopniach C, 30-35 min
    Następnie gotujemy budyń czekoladowy,z 700 ml mleka odlewamy szklankę, w której rozpuszczamy budyń ,łyżkę mąki ziemniaczanej i łyżkę mąki pszennej,a resztę mleka gotujemy z 3 łyżkami cukru,gdy mleko się zagotuje wlewamy do niego budyń mieszamy ,aż zgęstnieje.
    Jak budyń ostygnie ,miksujemy margarynę i stopniowo dodajemy do niej budyń ,aż powstanie jednolita masa.Rozsmarowujemy masę budyniową na cieście i układamy na masę biszkopty.Następnie miksujemy 2 śmietany przez około 5 min i dodajemy ostudzone 2 pomarańczowe galaretki rozpuszczone w 2 szklankach wody i starta czekoladę ,tą masę wylewamy na biszkopty.
    Na wierzch polewamy 2 galaretkami rozpuszczonymi w 3 szklankach wody.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Budyń Śmietana

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować