ciasto drożdżowe z rabarbarem

0 (0 ocen)

  • 60 min

już sezon :)

  • 60 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    100 g drożdży
    1,5 szklanki mleka (letnie)
    1kg mąki pszennej luksusowej typ 550
    6 jajek
    1 szklanka oleju
    1 szklanka cukru
    2 op. cukru waniliowego
    sól

    Kruszonka:
    1 szklanka mąki pszennej
    1/2 szklanki cukru
    1op. cukru waniliowego
    125g margaryny

    Nadzienie:
    4-5 łodyg rabarbaru pokrojonego w kostkę
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Ciasto drożdżowe z rabarbarem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z drożdży i mleka oraz odrobiny cukru i mąki zrobić rozczyn. Posypać odrobiną mąki i czekać aż wyrośnie. Wybić jajka i rozbełtać z solą i c. waniliowym. Do rozczynu dodać jajka i olej-wymieszć, na końcu dodać mąkę i energicznie wyrabiać ciasto drewnianą łyżką. Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Umyć i pokroić rabarbar. Rozdzielić ciasto na dwie blachy-na jedną włożyć rabarbar, a druga będzie beż nadzienia. Posypać kruszonka i piec w temp. 180*C ok.35-45 minut z termoobiegiem

Porady

Ja piekłam tylko 35 minut. Można piec dwie blaszki jednocześnie-zaoszczędzimy wtedy czas.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować