Ciasto czekoladowo-malinowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dno blaszki wyłożyć papierem do pieczenia lub folią aluminiową.Następnie ułożyć na dnie herbatniki jeden obok drugiego aby nie było szczelin
2.Do rondla wlać 1szk mleka i pozostawić na ogniu.Gdy mleko jest już mocno ciepłe należy wrzucić połamaną na kawałki czekoladę i mieszając doprowadzić do jej rozpuszczenia.W misce wymieszać pozostałe mleko z budyniem cukrem , kakao i mąką.Wlać na gotujące się mleko i mieszając ciągle doprowadzić do zagotownia się mleka.Budyń ostudzić co jakiś czas mieszając i ułożyć na wierzchu masło/margarynę pokrojoną na małe kawałki.Odczekać aż tłuszcz zacznie się rozpuszczać i wszystko razem zmiksować na gładką masę.Masę wylać na herbatniki
3.Na masie czekoladowej ułożyć biszkopty robiąc pomiędzy nimi odstępy ok1cm lekko wcisnąć w masę ale tak aby połowa wystawała ponad nią.
4.Galaretkę rozpuścić w gorącej wodzie żelatynę namoczyć w kilku łyżkach wody podgrzewając rozpuścić i wlać do ciepłej jeszcze galaretki a całość wymięszać z musem malinowym[jeżeli będzie prosto z lodówki to masa szybciej się zetnie] tężejący już mus wylać najpierw w odstępy pomiędzy biszkoptami a następnie na całą jej powierzchnię.Wstawić do lodówki by mus całkiem stężał
5.Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wody a następnie podgrzać i rozpuścić.Śmietanę kremówkę ubić dodając cukier puder pod koniec ubijania.Żelatynę zahartować śmietaną i dodać do niej miksując razem.Śmietanę wyłożyć na mus malinowy
Komentarze