Ciasto czekoladowe z zatopionym serem i galaretką.Ciasto ładnie się prezentuje i jest pyszne.Piekłam I wersję,z poleconego przepisu, od znajomej z NK. II wersję sama stworzyłam.
1 godz. 40 min
Składniki:
nowa II wersja:
ciasto czekoladowe:
-7 jajek
-2 białka(z sera)
-1 szklanka cukru
-250 g. mąki
-3 łyżki kakao
-2 łyżeczki proszku do pieczenia
-1/2 szklanki oleju
-1/2 szklanki śmietanki 30 %
masa serowa:
-750 g. sera śmietankowego
-3/4 szklanki drobnego cukru
-2 żółtka
-1/2 szklanki śmietanki 30 %
-1 budyń śmietankowy
Ciasto czekoladowe z serem-poduszeczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Białka ubić ze szczyptą soli, potem cukrem i po żółtku.Przesiewać mąkę, kakao i proszek, lekko mieszając łopatką. Dolewać śmietankę i olej, można na niskich obrotach mikserem, krótko zmiksować. Wylać do blaszki 30x40 wyłożonej papierem do pieczenia.
2.Ser zmiksować z żółtkami i cukrem. Dolać śmietankę i przesiać budyń, zmiksować. Wkładać porcjami do woreczka cukierniczego, bez ozdobnej końcówki. Wyciskać pasy w kratkę.
3.Piec 45-50 min. w 175 *.
4.Galaretki rozpuścić w gorącej wodzie i odstawić do lekkiego tężenia. Wylać na zimne ciasto i schłodzić w lodówce.
Komentarze