Ciasto a'la tort

4.5 (143 ocen)

ciasto całkiem jak tort

Składniki:

  • na spód biszkoptowy:

    4 jajka
    3/4 szklanki cukru
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka kakao
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka octu

    Masa:

    1 kostka masła
    1 szklanka cukru
    1/2 litra mleka
    1 opakowanie budyniu śmietankowego
    2 galaretki zielone
    2 śmietany kremówki
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery Biszkopty Ciasto

Ciasto a'la tort - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na biszkopt ubijam białka na sztywną pianę, dodaję porcjami cukier i po 1 żółtko Mąkę, proszek do pieczenia oraz kakao mieszam razem i delikatnie przesiewam do masy jajecznej. Na końcu wlewam ocet, wymieszam jeszcze raz i przekładam na blachę (w tym przypadku użyłam tortownicy większej) wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawiam do piekarnika nagrzanego do temp. 180'C na 30 min.. Upieczone odstawiam aby ciasto wystygło. Z mleka odlewam ok. 1/2 szklanki i rozprowadzam w tym proszek budyniowy Resztę mleka gotuję i wlewam rozmącony budyń. Zestawiam z ognia i wierzch budyniu przykrywam folią spożywczą, aby nie utworzył się kożuch. Studzę. Masło ucieram z cukrem na pianę i dodaję porcjami zimny budyń. Kremówkę ubijam i dodaję po łyżce bitej śmietany do masy budyniowej mieszając tak jak pianę z białek. Masę schładzam w lodówce. Galaretki robię wg przepisu na opakowaniu. Każda rozpuszczam w oddzielnym rondelku. Odstawiam aż galaretki zaczną tężeć. Na spód biszkoptowy wykładam połowę masy budyniowej, na masę daję pierwszą galaretkę, potem resztę masy i ponownie galaretkę. Całość odstawiam na całą noc do lodówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty Masa

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować