Ciasto robimy na bardzo cienkim,lekkim i puszystym biszkopcie, przekładamy delikatną masą śmietanową i aksamitną masą kukułkową. Kremowa całość kojarzy mi się bardzo z tiramisu.
Ciasto a'la kukułka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.ciasto:
Składniki sypkie (mąkę, kakao, proszek do pieczenia) mieszamy razem z miseczce.
Białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywno.
Dodajemy po 1 żółtku, ubijając dalej dodajemy olej ,a następnie delikatnie mieszamy ze składnikami sypkimi.
Masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia,wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na ok. 25 minut.
Upieczony biszkopt studzimy. Będzie cienki, ale mimo to odcinamy od góry cienką warstwę (może być nierówna, bo i tak ją pokruszymy)
masa śmietanowa:
Żelatynę rozpuszczamy w 3/4 ciepłej wody, studzimy.
Śmietanę ubijamy na sztywno z cukrem pudrem. Ubitą śmietanę łączymy z rozpuszczoną żelatyną. Dzielimy na 2 części, jedną większą, drugą mniejszą.
masa kukułkowa:
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim cukierki kukułki.
Budyń rozrabiamy w wodzie,wlewamy do gotującego się mleka z dokładnie rozpuszczonymi cukierkami . Ugotowany budyń łączymy z wiśniówką i odstawiamy do ostudzenia.
Całkowicie ostudzony budyń miksujemy z masłem w temperaturze pokojowej.
Wykonanie:
Na biszkopt nakładamy większą część masy śmietanowej.
Na masę śmietanową układamy biszkopty skropione kawą wymieszaną z wiśniówką, na nich układamy masę kukułkową.
Masę kukułkową pokrywamy cienką warstwą masy śmietanowej i pokruszoną częścią biszkopta.
Całość odstawiamy do lodówki najlepiej na całą noc.
Komentarze