Ciastka z kruszonką

4.5 (163 ocen)

  • 45 min

Moje ulubione ciastka. Połączenie kruchego, maślanego ciasta, powideł śliwkowych i kruszonki.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto maślane:
    250 g mąki
    100 g cukru pudru
    200 g masła
    1 jajko + 1 żółtko
    szczypta soli

    powidła śliwkowe

    Kruszonka:
    2 czubate łyżki mąki
    2 łyżki cukru
    1 płaska łyżka masła
    1 łyżka mielonych orzechów włoskich
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Ciastka z kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Ciasto: Do mąki dodać masło, drobno posiekać nożem. Dodać resztę składników, wyrobić gładkie ciasto.
    Schłodzić przez ok. 1/2 godziny w lodówce. Rozwałkować, wykrawać szklanką kółka. Na środek kółka kłaść łyżeczkę powideł, posypać kruszonką.
    2. Kruszonka: Wszystkie składniki wymieszać i palcami zagnieść do uzyskania kruszonki.
    Posypane ciastka piec ok. 15 minut w 180°C.

Porady

Zamiast powideł śliwkowych można dać gęstą marmoladę. W kruszonce można pominąć orzechy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Powidła śliwkowe Ciastka maślane Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować