Ciasteczka owsiano-kokosowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesianą mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia i sodą. W drugim naczyniu masło ucieramy z cukrem na puszystą masę. Następnie dodajemy jajko i miksujemy aż połączy się z masą maślaną. Wlewamy ekstrakt i krótko miksujemy. Mąkę dodajemy do mokrych składników. Wsypujemy płatki owsiane oraz wiórki kokosowe. Masa powinna być dosyć krucha i nie lepić się do rąk. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na około 20 minut. Blachę wykładamy matą lub papierem do pieczenia. Z ciasta formułujemy małe kulki i lekko spłaszczamy. Układając je na blaszce zachowujemy odstępy. Ciasteczka pieczemy przez około 10-12 minut w temperaturze 180ºC. Ciasteczka po upieczeniu powinny być miękkie. Gdy trochę ostygną przekładamy je na kratkę. Smacznego.
Komentarze