Ciasteczka chałwowe

4.99 (166 ocen)

Ciasteczka z kruchego ciasta z dodatkiem chałwy - aromatyczne i pyszne. W dodatku łatwe do zrobienia - bez stolnicy i wałka.

Składniki:

  • 125 g chałwy waniliowej
    100 g masła
    1 szklanka mąki tortowej
    3/4 szklanki mąki krupczatki
    1/4 szklanki cukru pudru
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 kopiasta łyżka gęstej śmietany
    2 żółtka
Wystaw ocenę:

4.99 (166 ocen)

Zobacz również:

Desery Ciastka Kruche ciasteczka

Ciasteczka chałwowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Chałwę rozkruszamy w misce jak najdrobniej (siekaczem do ciasta lub tłuczkiem do ziemniaków). Wsypujemy obie mąki z proszkiem do pieczenia i przesiany cukier puder. Mieszamy dokładnie. Dodajemy masło, żółtka i śmietanę, wyrabiamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na 1-2 godziny.
  • 2. Ze schłodzonego ciasta formujemy kuleczki wielkości dużych orzechów laskowych i układamy je na blasze wyścielonej papierem do pieczenia, zachowując odstępy. W każdej kulce robimy wgłębienie trzonkiem drewnianej łyżki umoczonym w zimnej wodzie (jak w kluskach śląskich).
  • 3. Ciasteczka wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i pieczemy do zrumienienia (ok. 12 minut).

Porady

Ciasteczka są mało słodkie - jeśli ktoś lubi bardziej słodkie, może dodać nieco więcej cukru pudru.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Chałwa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować