Chrupiący pieczony kurczak

0 (0 ocen)

Bardzo ciekawy przepis na super chrupiącego kurczaka, który mimo pieczenia na kratce nie jest suchy.

Składniki:

  • 15 kawałków kurczaka np. udek
    Marynata:
    2 szklanki jogurtu greckiego
    1/2 szklanki oleju
    2 łyżki sosu chilli
    4 łyżki ostrej musztardy
    1 łyżeczka soli
    1 łyżeczka pieprzu
    3 ząbki czosnku
    1 duża cebula
    Panierka:
    1,5 bułki tartej
    3/4 szklanki tartego parmezanu
    1/4 szklanki mąki
    1 łyżeczka soli
    2 łyżki słodkiej papryki
    2 łyżki suszonego tymianku

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chrupiący pieczony kurczak - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę kroimy na cząstki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki marynaty łączymy ze sobą na jednolitą emulsję. Do marynaty wkładamy kurczaka na co najmniej 4 godziny, jednak nie więcej niż 12 godzin.
  • 2. W misce łączymy wszystkie składniki panierki, dobrze mieszamy. Następnie wyjmujemy po kawałku kurczaka czekamy chwilę by odciekł nadmiar marynaty. Każdy kawałek obsypujemy panierką którą dobrze dociskamy do mięsa. Układamy na kratce do pieczenia i zostawiamy na 30 min.
  • 3. Do piekarnika wstawiamy blachę na najniższy poziom. Ustawiamy grzanie na górną i dolną grzałkę, przy temp. 200 °C. Na naszą kratkę nakładamy filię aluminiową uważając by nie dotykała ona kurczaka od góry. Wstawiamy kurczaka do pieca na środkowym poziomie. Pieczemy ok. 50 min, następnie delikatnie zdejmujemy folię aluminiową i pieczemy do ładnego złoto-brązowego koloru panierki.

Porady

Najlepiej smakuje z pieczonymi ziemniaczkami oraz sezonową surówka.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurczak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować