Chrupiący kurczak gotowany (w cieście)

4.51 (158 ocen)

  • 20 min

Jeśli nie wiecie co zrobić z mięsem z kurczaka, które zostało wam po ugotowaniu rosołu? Ten przepis jest właśnie dla was.

  • 20 min

Składniki:

  • - Ugotowane mięso z kurczaka (ja miałam 1 pałkę i 4 skrzydełka)

    Na ciasto:
    - 3/4 szklanki mąki
    - 1 i 1/2 szklanki mąki
    - 1 jajko
    - szczypta soli
    - po połowie łyżeczki papryki ostrej i łagodnej
    - pół szklanki płatków kukurydzianych

    Olej do smażenia
Wystaw ocenę:

4.51 (158 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chrupiący kurczak gotowany (w cieście) - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • skrzydełka 1. jeśli chcemy przygotować skrzydełka, to rozcinamy je na 3 części
  • ciasto z płatkami 2. Przygotowujemy ciasto - mieszamy ze sobą wszystkie składniki (oprócz płatków). Najpierw mieszamy łyżką tak aby się połączyły następnie miksujemy mikserem. Gdy ciasto będzie jednolite dodajemy płatki i jeszcze chwilę miksujemy.
  • kurczak w cieście 3. Mięso dokładnie namaczamy w cieście. Następnie smażymy do zarumienienia na mocno rozgrzanym oleju.
  • 4. Kurczaka wyciągamy gdy będzie miał złocisty kolor. Najlepiej smakuje gdy jest podany świeżo po usmażeniu.

Porady

Smaż kurczaka w dużej ilości oleju.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować