Chrupiący kalafior w cieście naleśnikowym

4.5 (144 ocen)

  • Łatwy

Chrupiąca wegetariańska przekąska, nie tylko na przyjęcie

  • Łatwy

Składniki:

  • - woda mineralna gazowana: 1 szklanka
    - mąka pszenna: 1 szklanka
    - Jajko: 2 sztuki
    - kalafior świeży: 1 sztuka
    - cukier: 1 łyżeczka
    - sól do smaku okolo: 2 szczypty
    - olej do smażenia około: 0.5 litra
Wystaw ocenę:

4.5 (144 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Chrupiący kalafior w cieście naleśnikowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. W sporym garnku zagotowujemy osoloną wodę z dodatkiem cukru. Wkładamy do niej główkę kalafiora i podgotowujemy około 5 minut. Wyjmujemy, odsączamy i dzielimy kalafiora na różyczki.
    Z mąki , jajek , gazowanej wody przygotowujemy niezbyt gęste ciasto, które solimy do smaku.
    Maczamy kawałki kalafiora w tak przygotowanym cieście i smażymy w gorącym, głębokim tłuszczu na złoty kolor.
    Tak przygotowany kalafior powinien być chrupiący zarówno w środku, jak i na zewnątrz :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Wegetariańska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować