CHRUPIĄCE RYBNO-BURACZANE KULECZKI

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

  • 60 min

Przekąska dla łasuchów dużych i małych. Pyszne pulpeciki smażone na oleju w towrzystwie chrupiącej szałwi tworzą wspaniałe połączenie.

  • 60 min

Składniki:

  • Składniki podstawowe:
    1 duży ugotowany burak
    ½ szklanki kaszy jaglanej
    ok. 100 g filet z dorsza lub morszczuka
    kaszka kukurydziana lub kaszka manna ( do panierki)

    Składnik podstawowy dodatkowy:
    liście szałwii

    Składniki robocze:
    olej np. słonecznikowy (do smażenia)
    ok. 150 ml wody mineralnej gazowanej
    natka z pietruszki
    1 malutki ząbek czosnku
    skórka z 1/2 cytryny
    sól
    pieprz

    Dekoracja:
    liście szałwii
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Chrupiące rybno-buraczane kuleczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Buraka ugotować i obrać ze skórki. Wystudzić, zetrzeć na tarce i odcisnąć z ewentualnego soku.
  • 2. Kaszę jaglaną opłukać pod zimną wodą i ugotować według wskazówek na opakowaniu. Ja moją gotowałam przez ok. 15 min. w jednej szklance posolonej wody. Ugotowaną kaszę wystudzić.
  • 3. Rybę zmiksować rozdrabniaczem lub zmielić używając maszynki do mięsa.
  • CHRUPIĄCE RYBNO-BURACZANE KULECZKI 
4. Wymieszać buraki, kaszę, rybę, przeciśnięty czosnek, posiekaną pietruszkę, startą sórką z połowy cytryny, doprawić solą i pieprzem. Uformować małe kuleczki, i obtoczyć w kaszce kukurydzianej (mannej) .
  • CHRUPIĄCE RYBNO-BURACZANE KULECZKI 
5. Bardzo zimną wodę mineralną wymieszać z kaszką kukurydzianą (manną) do momentu uzyskania lejącego ciasta, podobnego w konsystencji i gęstości do naleśnikowego). Maczać w cieście umyte i osuszone liście szałwi i smażyć na rozgrzanym oleju przez kilkanaście sekund. Wyciągać na papierowy ręcznik i delikatnie posolić.
  • CHRUPIĄCE RYBNO-BURACZANE KULECZKI 
6. Na tym samym oleju (który stał się bardzo aromatyczny- szałwiowy) smażyć pulpeciki przez ok. 2 min. Wyciągać na papierowy ręcznik, delikatnie posolić.
  • 7. Gorące pulpeciki podawać razem z szałwią.

Porady

Filet można zastąpić tuńczykiem z puszki (przed dodaniem do kaszy należy odsączyć go dobrze z zalewy). Należy użyć tylko żóltej części skórki z cytryny, biała jest gorzka!!!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować