Chrupiące kuleczki ziemniaczane nadziewane serem

4.5 (158 ocen)

  • 60 min

Doskonały dodatek do obiadu

  • 60 min

Składniki:


  • 0,5 kg ziemniaków
    2 jajka
    2 łyżeczki przyprawy do ziemniaków
    2 łyżeczki ziół prowansalskich
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    kostka sera żółtego
    sól
    pieprz
    olej
Wystaw ocenę:

4.5 (158 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Chrupiące kuleczki ziemniaczane nadziewane serem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę, dodajemy przyprawę do ziemniaków, sól i pieprz. Do masy wbijamy jajka, dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy.Ser kroimy w małą kostkę.Porcje masy ziemniaczanej formujemy w dłoniach wysmarowanych olejem na kształt placuszka, na każdy nakładamy kosteczkę sera żółtego, następnie formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego, następnie smażymy na rozgrzanym oleju.

Porady

Do ziemniaków możemy dodać dowolne zioła, nawet świeże, drobno posiekane. Jeśli masa jest zbyt luźna, możemy do niej dodać odrobinę tartej bułki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować