Chrupiące placuszki z kalafiora

0 (0 ocen)

  • 15 min

Placuszki na bazie gotowanego kalafiora w delikatnym cieście. Doprawiony curry i świeżą kolendrą. Można je podać same jako ciepłą przystawkę. Mogą być dodatkiem do dania głównego,do mięsa lub ryby

  • 15 min

Składniki:

  • Składniki:
    300 g kalafiora(świeżego lub mrożonego)
    1 jajko
    2 łyżki mąki pszennej
    1 łyżka zarodków pszennych
    po pęczku zielonej natki pietruszki i kolendry
    1 łyżka curry w proszku
    1 łyżeczka kurkumy w proszku
    1/2 łyżeczki słodkiej papryki
    szczypta chili w proszku
    świeżo zmielony pieprz do smaku

    olej rzepakowy do smażenia
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Curry Przystawki

Chrupiące placuszki z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Chrupiące placuszki z kalafiorem 1. Kalafiora podzielić na małe różyczki i gotować do miękkości. Ostudzonego kalafiora drobno pokroić i przełożyć do miski, dodać jajko, mąkę, zarodki, przyprawy i posiekaną natkę kolendry i pietruszki. Wymieszać składniki, do powstanie gęstej masy.

  • Chrupiące placuszki z kalafiora 2. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Gotowe przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu
  • Chrupiące placuszki z kalafiora 3. Podawać z ulubionym dipem, pesto bądź po prostu z sałatą. Idealnie smakują również na ciepło z sosem pomidorowym.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Kolendra Kurkuma Pietruszka Jajka

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować