Placuszki na bazie gotowanego kalafiora w delikatnym cieście. Doprawiony curry i świeżą kolendrą. Można je podać same jako ciepłą przystawkę. Mogą być dodatkiem do dania głównego,do mięsa lub ryby
15 min
Składniki:
Składniki:
300 g kalafiora(świeżego lub mrożonego)
1 jajko
2 łyżki mąki pszennej
1 łyżka zarodków pszennych
po pęczku zielonej natki pietruszki i kolendry
1 łyżka curry w proszku
1 łyżeczka kurkumy w proszku
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
szczypta chili w proszku
świeżo zmielony pieprz do smaku
Chrupiące placuszki z kalafiora - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Kalafiora podzielić na małe różyczki i gotować do miękkości. Ostudzonego kalafiora drobno pokroić i przełożyć do miski, dodać jajko, mąkę, zarodki, przyprawy i posiekaną natkę kolendry i pietruszki. Wymieszać składniki, do powstanie gęstej masy.
2.Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor z obu stron. Gotowe przełożyć na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym w celu odsączenia z nadmiaru tłuszczu
3.Podawać z ulubionym dipem, pesto bądź po prostu z sałatą. Idealnie smakują również na ciepło z sosem pomidorowym.
Komentarze