chrupiące placuszki z kabaczka

4.47 (160 ocen)

  • 30 min

Kocham Cukinie pod każdą postacią a te placki zawsze znikają z talerza w trymig :)

  • 30 min

Składniki:

  • 1 dużą lub dwie mniejsze cukinie
    1 jajko
    czosnek
    dowolne ziarna, może być słonecznik, pestki dyni
    cebula
    sól
    pieprz
    odrobina mąki
Wystaw ocenę:

4.47 (160 ocen)

Zobacz również:

Placki Przystawki

Chrupiące placuszki z kabaczka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cukinię wraz ze skórą ścieramy na grubych oczkach, wrzucamy do miski, solimy i odkładamy na kilkanaście minut aby wypuściła wodę. Odsączamy na sicie. Dodajemy jajko, startą na tarce cebulę, starty bądź zmiażdżony czosnek (około 2 ząbków), wsypujemy ziarno i mieszamy, po czym dodajemy 1 do 2 łyżek mąki. Powstanie nam masa gotowa do usmażenia pysznych placków. Smażymy je podobnie do placków ziemniaczanych.
    Podawać możemy z sosem czosnkowym, sosem z podsmażonych podgrzybków z cebulą, ale zjeść je zupełnie same. W zeszły weekend gwiazdą wieczoru były placki z podgrzybkami, a dziś proponuję po prostu placki!

Porady

Cukinię wraz ze skórą ścieramy na grubych oczkach, wrzucamy do miski, solimy i odkładamy na kilkanaście minut aby wypuściła wodę. Odsączamy na sicie. Dodajemy jajko, startą na tarce cebulę, starty bądź zmiażdżony czosnek (około 2 ząbków), wsypujemy ziarno i mieszamy, po czym dodajemy 1 do 2 łyżek mąki. Powstanie nam masa gotowa do usmażenia pysznych placków. Smażymy je podobnie do placków ziemniaczanych. Podawać możemy z sosem czosnkowym, sosem z podsmażonych podgrzybków z cebulą, ale zjeść je zupełnie same. W zeszły weekend gwiazdą wieczoru były placki z podgrzybkami, a dziś proponuję po prostu placki!

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Kabaczek

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować