Szybki w przygotowaniu chłodnik przypadnie do gustu wszystkim smakoszom.
30 min
Składniki:
1 pęczek botwinki z buraczkami (najlepiej żeby były dość duże)
1 pęczek rzodkiewki
5 ogórków gruntowych
1 pęczek koperku
1 pęczek szczypiorku
sok z połowy cytryny
800 g zsiadłego mleka
400 g kefiru
3 ząbki czosnku
3 łyżeczki cukru
sól, pieprz
Chłodnik z botwinki z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Botwinkę myjemy i wraz z liśćmi drobno kroimy (buraki ścieram na tarce o dużych oczkach). Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą , tyle, żeby botwinka była przykryta, dodajemy sok z cytryny oraz 3 łyżeczki cukru i gotujemy około 10 minut do miękkości .Zdejmujemy garnek z ognia, czekamy aż wystygnie.
2.Do ugotowanej botwinki dodajemy startą na tarce o dużych oczkach rzodkiewkę, ogórki , posiekany koperek i szczypiorek, oraz zmiażdżony przez praskę czosnek.Wszystko zalewamy zsiadłym mlekiem i kefirem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy .Wstawiamy do lodówki i solidnie chłodzimy.Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i posypujemy świeżym koperkiem.
Porady
Chłodnik doskonale smakuje z młodymi ziemniaczka posypanymi skwarkami z cebulka .
Komentarze