Chłodnik z botwinki z jajkiem

4.5 (171 ocen)

  • 30 min

Szybki w przygotowaniu chłodnik przypadnie do gustu wszystkim smakoszom.

  • 30 min

Składniki:

  • 1 pęczek botwinki z buraczkami (najlepiej żeby były dość duże)
    1 pęczek rzodkiewki
    5 ogórków gruntowych
    1 pęczek koperku
    1 pęczek szczypiorku
    sok z połowy cytryny
    800 g zsiadłego mleka
    400 g kefiru
    3 ząbki czosnku
    3 łyżeczki cukru
    sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (171 ocen)

Zobacz również:

Zupy Botwinka

Chłodnik z botwinki z jajkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Botwinkę myjemy i wraz z liśćmi drobno kroimy (buraki ścieram na tarce o dużych oczkach). Wrzucamy do garnka i zalewamy wodą , tyle, żeby botwinka była przykryta, dodajemy sok z cytryny oraz 3 łyżeczki cukru i gotujemy około 10 minut do miękkości .Zdejmujemy garnek z ognia, czekamy aż wystygnie.
  • 2. Do ugotowanej botwinki dodajemy startą na tarce o dużych oczkach rzodkiewkę, ogórki , posiekany koperek i szczypiorek, oraz zmiażdżony przez praskę czosnek.Wszystko zalewamy zsiadłym mlekiem i kefirem. Na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy .Wstawiamy do lodówki i solidnie chłodzimy.Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo i posypujemy świeżym koperkiem.

Porady

Chłodnik doskonale smakuje z młodymi ziemniaczka posypanymi skwarkami z cebulka .

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Botwina Kefir Rzodkiewka Zsiadłe mleko

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować