Chleb w dobrej formie

5 (150 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Zdrowy i łatwy .

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
    1 i 0,5 szklanki mąki żytniej
    2,5 szklanki letniej wody
    10 dag drożdży
    1 łyżka stołowa soli ( kopiata )
    2 płaskie łyżki cukru
    po dwie łyżki słonecznika i siemienia lnianego
    olej
Wystaw ocenę:

5 (150 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo

Chleb w dobrej formie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Robimy rozczyn. 1. Do miski wlewamy szklankę letniej wody , dodajemy cukier , drożdże i dwie łyżki mąki pszennej . Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż drożdże podrosną .
  • Mieszamy suche składniki. 2. Mąkę pszenną mieszamy z mąką żytnia , solą , siemieniem lnianym , słonecznikiem i dwoma łyżkami oleju . Dodajemy rozczyn i zagniatamy ciasto dodając pozostałą wodę . Jeżeli ciasto będzie za rzadkie dodajemy mąkę a jeżeli za gęste to oczywiście wodę .
  • Ciasto wkładamy do wysmarowanej olejem miski. 3. Miskę o średnicy 25 cm. smarujemy olejem , wkładamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ( ok.30-40 minut ) . W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni .
  • Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę. 4. Wyrośnięte ciasto wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia przez obrócenie miski . Dłonią formujemy zgrabny bochenek i wkładamy do piekarnika na ok. 50-60 minut , aż chlebek mocno się zrumieni . Po wyjęciu z piekarnika obmywamy chleb dłonią zwilżoną zimną wodą ( przez to skórka będzie bardzo chrupiąca ) i studzimy na kratce aby spód chlebka nie zawilgnął.

Porady

Jak mówią ,że ciepły z masłem jest niezdrowy to nie słuchać !!! Oto moja rada :)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować