Chleb luksusowy

0 (0 ocen)

  • 5 godz.

bardzo miękki, ładnie wyrasta

  • 5 godz.

Składniki:

  • zaczyn:
    10 dag drożdży
    1 płaska łyżka cukru
    2 łyżki kopiaste otrąb orkiszowych
    2 łyżki kopiaste otrąb żytnich
    7 łyżek kopiastych otrąb owsianych
    9 łyżek kopiastych otrąb pszennych
    4 łyżki kopiaste mąki żytniej typ 720
    625 ml wody

    ciasto właściwe:
    1,10 kg mąki luksusowej typ 550
    1 łyżka płaska soli himalajskiej białej
    1 jajko
    25 dag mąki chlebowej typ 750
    500 ml wody
    5 łyżek oleju słonecznikowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Pieczywo Chleb Ciasta

Chleb luksusowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1qwllen 1. Drożdże rozpuścić z cukrem w wodzie, następnie dodać resztę składników.
  • image-0qdn9ii 2. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.
  • image-0ypnjhw 3. Dodać maki, sol, jajko, wodę, a na koniec olej. Wyrobić na jednolitą masę. Ciasto jest rzadkie i kleiste, takie ma być, później jest dobre.
  • image-0f843ph 4. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.
  • image-0933t9u 5. No podsypaną mąką stolnicę wyłożyć ciasto, wyrobić i podzielić na 3 części.
  • image-0i7wgw4 6. Odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce i przykryć ściereczką.
  • image-0hd5ae5 7. Piec przez godzinę w piekarniku nagrzanym na 190 stopni.

Porady

Z tych proporcji wychodzą 3 sztuki: 2 foremki o wymiarach; długość 37 cm, szerokość spodu 9 cm, szerokość wierzchu 12 cm, wysokość 8 cm i jedna o długości 33 cm, szerokość spodu 9 cm, szerokość wierzchu 12 cm i wysokość 8 cm. Otręby daję do zaczynu, wtedy nabiorą wody i chleb nie jest suchy, ponieważ jest dużo otrąb daję jajko i olej zapobiega to kruszeniu się chleba.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Śniadanie Kolacja

Podobne przepisy

To może cię zainteresować