Ajerkoniak luksusowy

4.5 (188 ocen)

  • 30 min

Uwilebiam ajerkoniak podawany w kieliszku lub jako dodatek do deserów np. lodów :D Tym razem postanowiłam przygotować go w wersji luksusowej z dodatkiem brandy, a przepis zaczerpnęłam z Wielkiej Księgi Nalewek wyd. Olesiejuk. Serdecznie polecam :D

  • 30 min

Składniki:

  • - 12 żółtek
    - 300 g cukru
    - 1 łyżka cukru waniliowego
    - 0,3 l mleka
    - 0,25 l spirytusu
    - 0,25 l brandy
Wystaw ocenę:

4.5 (188 ocen)

Zobacz również:

Napoje

Ajerkoniak luksusowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Żółtka ucieramy z cukrem na jednolitą i gładką masę, dodając na koniec stopniowo cukier waniliowy oraz mleko. Następnie (cały czas mieszając), dodajemy spirytus oraz brandy. Całość przecedzamy przez sito, rozlewamy do butelek i odstawiamy w zimne oraz ciemne miejsce na około 1 tydzień. Życzę smacznego! :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ajerkoniak

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować