Chipsy z pokrzywy

4.99 (196 ocen)

  • 20 min

O wlasciwosciach pokrzywy mozna pisac wiele.Lepej wziąc sie za konsumowanie jej np w postaci chrupiących chipsów.Zachęcam do sprobowania.

  • 20 min

Składniki:

  • listki pokrzywy wraz z ogonkiem,
    1 jajko,
    szczypta soli,
    4-5 łyżek mąki,
    szczypta kurkumy,
    szczypta imbiru,
    zimna woda-tyle zeby powstało ciasto konsystencji smietany,
    olej do smazenia
Wystaw ocenę:

4.99 (196 ocen)

Zobacz również:

Przystawki Przekąski Chipsy

Chipsy z pokrzywy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Listki po zerwaniu delikatnie płuczemy w zimnej wodzie,osuszamy na papierowym reczniku.
  • 2. Jajo mieszamy z solą,imbirem,kurkumą i mąką.Na koniec stopniowo dolewamy wodę.Mieszamy, az do uzyskania ciasta konsystencji śmietany.
  • 3. Olej rozgrzewamy na patelni. Kazdy lisc pokrzywy zanurzamy w ciescie i układamy na patelni.Smazymy z obu stron na rumiany kolor.Podajemy od razu po usmazeniu.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pokrzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować